miercuri, 3 decembrie 2014

Grija, dusmanul fericirii

Grija este unul dintre cele mai importante obstacole ce stau in calea fericirii. In consecinta, gestionarea si invingerea grijii este unul dintre cele mai utile targeturi pe care ti le poti stabili pentru a obtine fericirea.

Pentru ca este larg raspandita, specialistii au putut studia foarte bine fenomenul grijii si astfel au reusit sa creeze o serie de metode eficiente pentru indepartarea gandurilor negative, nefolositoare. Iata cateva sfaturi utile care va pot fi de ajutor in momentele in care va simtiti complesiti de griji:

1. Fii realist
In primul rand, intreaba-te sincer daca ai de-a face cu o problema rezolvabila. S-ar putea sa ajungi la concluzia ca nu, asa ca nu te ajuta la nimic ingrijorarea pe care o manifesti.

Chiar daca problema este rezolvabila, trebuie sa ai asteptari realiste. Cei care isi fac griji ajung uneori sa fie vesnic nelinistiti deoarece incearca sa rezolve o problema la "perfectie". Ori, perfectiunea este aproape imposibil de atins (perfectiunea exista, dar este subiectiva si temporara). Asadar, tinteste mai degraba spre o solutie rezonabila, decat spre perfectiune.

2. Gandeste Pro, nu Contra.
Cei care isi fac griji tind sa se gandeasca la toate motivele pentru care o solutie nu ar functiona. Ei nu par prea dornici sa se gandeasca la motivele pentru care o rezolvare chiar ar da roade. Asadar, atunci cand incerci sa rezolvi o problema, asigura-te ca evaluezi posibilele solutii intr-un mod cat mai echilibrat. Priveste atat punctele pro, cat si cele contra, incercand sa dai credit in primul rand celor pozitive, care pot schimba situatia in bine.

3. Fii constient de gandurile nefolositoare
Aminteste-ti de momentele anterioare cand te-ai ingrijorat pentru ceva ce nu a avut loc. Incearca sa devii mai realist in evaluarea rezultatelor probabile. Acest lucru nu inseamna sa fii optimist in mod nejustificat, ci doar sa fii mai realist.

4. Gandeste atat cu inima, cat si cu capul
Uneori, problemele nu pot fi rezolvate imediat. In acest caz, este important sa ne concentram pe emotii, mai degraba decat pe tehnici de rezolvare a problemelor. Cu alte cuvinte, in unele situatii trebuie sa ne straduim sa ne adaptam la ele.

In incheiere, un frumos citat de Winston Churchill, fost prim-ministru britanic :

"Cand privesc inapoi la toate aceste griji, imi amintesc povestea omului in varsta care a spus pe patul de moarte ca si-a facut o multime de griji la viata sa, numai ca majoritatea au fost despre lucruri care nu s-au intamplat niciodata."

Sursa articolului : Fragmente extrase din cartea 100 de cai spre fericire, Timothy J. Sharp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ai venit la sectiunea de comentarii . De-abia astept sa citesc mesajul tau !