sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Cateva idei despre agricultura


Exista sanse ca mancarea sa devina in urmatorii zeci de ani la fel de pretioasa sau chiar mai pretioasa decat aurul, in contextul in care la nivel global populatia creste cu 80 de milioane in fiecare an iar schimbarile climatice ar putea determina o reducere a productiei agricole. Astfel, vom avea mai multe guri de hranit, cu mai putine resurse, ceea ce in mod firesc, va duce la cresterea valorii pentru produsele alimentare.

Desi are atu-urile necesare, Romania nu reuseste sa fie un jucator important in domeniul agricol, in mare masura din cauza lipsei de strategie. Una dintre cele mai mari probleme o reprezinta fragmentarea suprafetei  agricole, aceasta fiind compusa de aproximativ 3,8 milioane de exploatatii agricole. Astfel, o ferma din Romania este de 5 ori mai mica decat media statelor din Uniunea Europeana, si de 15 ori mai mica decat o ferma din Franta, cel mai mare producator agricol european.
Romania are un total de aproximativ 184 000 de tractoare, ceea ce inseamna ca un tractor trebuie sa lucrezer 50 ha de teren. Oare poate face fata un singur tractor la 50 ha ? Ramane sa intreb un prieten care vinde tractoare.

In Romania, terenul agricol este de 3 ori mai ieftin decat in Germania si de 4 ori mai ieftin decat in Marea Britanie.


 Sursa articolului : Revista Forbes Romania nr 133. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ai venit la sectiunea de comentarii . De-abia astept sa citesc mesajul tau !