joi, 27 august 2015

Totul e bine cand se termina cu bine !

De curand am incheiat o lucrare simpla pe hartie, dar care s-a dovedit a fi destul de complicata in realitate. Am contribuit la realizarea unei retele de canalizare cu o lungime de aproximativ o mie de metri liniari, o distanta relativ mica pentru astfel de proiecte.

La inceput, toate bune si frumoase. Lucrarea a pornit cum nu se poate mai bine si toata lumea era optimista, activitatea desfasurandu-se intr-o buna armonie ce se intalneste destul de rar intr-un santier. In general santierele din ziua de azi sunt ca niste tolbe in care se gasesc mult prea multe probleme si mult prea putine solutii.  Insa inceputul promitea ca situatia noastra va fi o frumoasa exceptie. Pamantul era curat, usor de sapat si in acelasi timp destul de stabil. Stabilitatea solului este unul dintre cei mai importanti  factori care dicteaza ritmul unei lucrari de canalizare. Daca pamantul e tare si nu se surpa, poti lucra in siguranta fara sa folosesti sprijiniri de maluri, elemente de siguranta cu care se lucreaza destul de incet, pentru ca sunt solide si greu de manevrat.

Avand un pamant bun, solid si stabil, am putut avansa rapid si in primele saptamani eram undeva la o productie dubla fata de graficul de executie. Insa minunea n-a tinut prea mult, si dupa primele conducte si camine pozate pe o lungime de aproximativ 200 de metri, natura terenului a inceput sa se schimbe si problemele aveau sa apara una cate una, ca ciupercile dupa ploaie. Pe de o parte s-au impus montarea sprijinirilor de maluri pentru siguranta muncitorilor, pe de alta folosirea pompelor de apa datorita izvoarelor intalnite la adancimile proiectate. Pe langa aceste probleme ce tin de natura, in calea traseului de canalizare au aparut obstacole precum conducte de alimentare cu apa, conducte de gaze, cabluri de curent, canalizari improvizate ale proprietarilor sau canalizari dezafectate ale unor uzine mai vechi.

Tot acest cumul de probleme au facut ca un proiect fata de care se estima o realizare cu mult sub termenul de executie sa se duca la bun sfarsit la limita acestui termin, cu eforturi uriase din partea constructorului. Colac peste pupaza, canalizarea ajunsese sa fie infundata chiar inainte de a fi data in folosinta, datorita faptului ca oamenii incepusera sa se branseze clandestin in acest traseu care mult timp nu ducea nicaieri.

Insa totul e bine cand se termina cu bine ! Pana la urma canalizarea a fost decolmatata si curatata asfel incat sa devina perfect functionala, insa aceste lucru nu ar fi fost posibil fara ajutorul unei firme specilizata pe desfundare canal. Desi s-au mobilizat pentru noi de la o distanta destul de mare, firma de desfundat canalizari a venit de la bun inceput cu tot ce e necesar, cu utilaje performante pe care oamenii bine pregatiti le-au folosit cu mult profesionalism, redand functionalitatea canalizarii noastre intr-un timp foarte scurt. Atat din aceasta experienta cat si din altele avute in trecute, va sfatuiesc ca atunci cand aveti o problema sa apelati la profesionisti pentru ca numai ei sunt cei care pot garanta ca nu veti regreta alegerile facute. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ai venit la sectiunea de comentarii . De-abia astept sa citesc mesajul tau !